Als bouwrecht advocaat in Amsterdam krijg ik regelmatig te maken met funderingsperikelen. Dit komt doordat Amsterdam is gebouwd op palen. Deze palen zijn van oudsherre van hout en dat gaat vroeger of later rotten. Wat ook kan gebeuren is dat de kespen, of andere stukken van de fundering, door de tand des tijds beschadigd raken.

Veel oude Amsterdamse huizen hebben niet een eigen fundering, maar hebben samen met de buren één gemeenschappelijke fundering. De woning scheidende muur en de fundering daaronder zijn van zowel het huis aan de ene kant als het huis aan de andere kant. Mandeligheid heet dat.

Het onderhoud – en zonodig de vernieuwing – van een mandelige fundering moet worden betaald door alle mede-eigenaren. Dat volgt uit artikel artikel 5:65 van het Burgerlijk Wetboek. U kunt zich waarschijnlijk voorstellen dat dit in de praktijk tot diverse problemen kan leiden. Vaak gaat het daarbij om onenigheid over de hoogte of de noodzaak van te maken kosten, of over het tijdstip waarop de werkzaamheden moeten plaatsvinden.

Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld het pand aan de linkerkant wel een mandelige fundering heeft, maar aan de rechterkant niet. Deze kwestie deed zich voor in een zaak die ik onlangs in behandeling had. De discussie ging over of de vraag of de twee bouwmuren met hun funderingen, los van elkaar konden bewegen of aan elkaar vastzaten door verkleving.

Om deze technische discussie voor de rechter inzichtelijk te maken heeft een van de partijen een prachtige maquette gemaakt. In rode bakstenen is de ene muur te zien met zijn houten fundering daaronder, en in het grijs de hier later tegenaan gestorte betonvloer met zijn eigen fundering.

Tijdens de behandeling van de zaak voor de rechter gaf het uitpakken van deze maquette niet alleen een gezellige sinterklaassfeer aan de zitting, maar maakte ook in één oogopslag voor iedereen duidelijk waar het om ging.

Soms maakt één beeld duidelijk wat niet in duizend woorden is te vatten.

 

Mocht u een juridisch probleem over mandeligheid hebben, of anderszins de hulp nodig hebben van een ervaren bouwrechtadvocaat, neem dan contact op met mr. Martijn Zwennes of een van onze andere specialisten.

Deel nieuwsbericht via social media: