Wat is gevaarlijk rijgedrag?

Het gaat om het veroorzaken van een gevaarlijke situatie in het verkeer. Het hoeft niet om automobilisten te gaan. Het kan bijvoorbeeld ook een voetganger zijn, die plotseling oversteekt. Of een fietser, die niet goed oplet omdat hij aan het telefoneren is. Er hoeft geen ongeluk te zijn gebeurd. Ook het bijna veroorzaken van een ongeluk kan gevaarlijke rijgedrag zijn.

Gevaarlijk rijgedrag is geen misdrijf, maar een overtreding. Overtredingen zijn lichter en worden  normaal gesproken door de kantonrechter behandeld. Maar als er naast gevaarlijk rijgedrag ook nog iets anders speelt, moet u misschien voor de politierechter of de meervoudige strafkamer. Dat is bijvoorbeeld het geval bij roekeloosheid.

Wat is roekeloosheid?
Roekeloosheid is de overtreffende trap van gevaarlijk rijgedrag. U heeft dan bijvoorbeeld over de vluchtstrook gereden, te hard gereden en gevaarlijk ingehaald. En er is levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel. In deze gevallen kan de straf verdubbeld worden.

Wat is de straf voor rijden onder invloed?
Voor rijden onder invloed, zonder dat u gevaar veroorzaakt, kan een boete worden opgelegd. Daarnaast kan uw rijbewijs een tijd lang worden ingevorderd. Dit is wanneer uw alcoholpromillage meer is dan 1,3 – of als beginnend bestuurder meer dan 0,8.

Maar als u gevaarlijk rijdt terwijl u onder invloed bent, kunt u waarschijnlijk een rechtszaak verwachten. U zult dan bestraft kunnen worden voor gevaarlijk rijgedrag, waarbij de straf verdubbeld wordt doordat u onder invloed was.

Kunnen de strafverdubbelingen voor rijden onder invloed en roekeloosheid opgeteld worden?
Ja, dat kan. Als u gevaarlijk heeft gereden, daarbij roekeloos bent geweest en onder invloed was, kan de straf twee keer verdubbeld worden.

Deel nieuwsbericht via social media: