Wanneer?

U heeft aangifte gedaan, maar het OM heeft besloten niet tot vervolging over te gaan. Oftewel, de officier van justitie wil de zaak niet voorleggen aan de rechter. Als u het daar niet mee eens bent, en wil dat het OM de dader van het strafbare feit wél vervolgt, kunt u een artikel 12 procedure starten.

Hoe gaat dat?

Bij een artikel 12 procedure vraagt u een rechter om naar de beslissing van het OM te kijken. U gaat dan, zoals dat heet, in beklag. Het kan zijn dat er een zitting komt. In dat geval kunt u uw kant van het verhaal aan de rechter uitleggen.

Welke uitspraak kan ik verwachten?

Als de rechter vindt dat het OM de dader van het strafbare feit wél moet vervolgen, krijgt de officier van justitie de opdracht om dat te doen. Dit wil overigens nog niet zeggen dat de dader schuldig wordt bevonden en straf krijgt. Een andere rechter zal de zaak tegen die tijd onafhankelijk beoordelen.
Maar uw klacht kan ook worden afgewezen. In dat geval hoeft de officier van justitie de zaak niet verder te behandelen. De zaak komt dan dus niet meer voor een rechter.

Kan ik me laten bijstaan door een advocaat?

Krijgt u als klager of beklaagde een oproep voor een zitting? U mag dan een advocaat meenemen. Misschien heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand, wat betekent dat u niet alles zelf hoeft te betalen. Voor informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Deel nieuwsbericht via social media: