Bel, app of SMS de militaire advocaat

06 38 24 20 65

Wat gebeurt er dan?

Een hoorzitting kan serieuze consequenties voor uw loopbaan hebben. In het ergste geval leidt het tot uw ontslag. Dat proces duurt maanden, en in de tussentijd kunt u geschorst worden. Dat betekent dat u een behoorlijke tijd lang thuis zit, uw uniform niet mag dragen en niet op de kazerne mag komen. Ook kan een behoorlijk deel van uw loon ingehouden worden. En ondertussen zit u thuis te wachten tot u een keer wat hoort over wat u boven het hoofd hangt.

Militaire advocaat

Reinout Sterk is van 2009 tot 2020 militair jurist geweest. Hij werkte mee aan talloze hoorzittingen, was als griffier van de Militair Juridische Dienst bij honderden militaire strafzaken aanwezig en heeft Defensie jarenlang vertegenwoordigd in juridische procedures in het militaire ambtenarenrecht. Daarnaast was hij Legad (Legal Advisor) van zowel het Korps Mariniers als het Maritiem Hoofdkwartier (CZSK). Hij deed aan vele (inter)nationale oefeningen mee en is uitgezonden naar VN missie MINUSMA. Tot slot is Reinout secretaris geweest van de commissie die de Minister adviseert over het werk van de MIVD ten aanzien van ingetrokken VGB’s (Verklaring van Geen Bezwaar).

militair strafrecht
Portret militaire advocaat Op site van Reinout Sterk over militair recht

Reinout Sterk

De specialist

Reinout kent dus als een van de weinigen de regels, de procedures, de mensen en hun denkwijzen van binnenuit. Dat geldt voor militair strafrecht, militair tuchtrecht, militair ambtenarenrecht (schorsing, ontslag etc.), militaire letselschade en voor de verklaring van geen bezwaar (VGB). Hierdoor kan hij u als geen ander adviseren.
Mocht u met een juridisch probleem zitten dan kunt u altijd bellen. Omdat mr. Sterk er is om u te helpen, hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele kosten. Een telefonisch adviesgesprek is altijd gratis. En vertrouwelijk natuurlijk.

06 38 24 20 65

                                                              Waarom?

Van militairen wordt, uiteindelijk, door de samenleving verwacht dat ze hun leven geven. Dat is nogal wat.

Bovendien is het de samenleving die bepaalt waarvoor militairen hun leven zouden moeten geven. Zij hebben daar zelf geen invloed op. First to go, last to know.

Tegelijkertijd stelt de samenleving hoge eisen. Van militairen wordt verwacht dat ze zich altijd netjes gedragen. Gebeurt dat niet, dan staat het met koeienletters in de krant.

Dat vertaalt zich naar de regels die Defensie hanteert ten aanzien van personeel. Dus mogen militairen (ook in de privétijd) zich niet met drugs inlaten, geen geweld gebruiken en ook anderszins geen overtredingen begaan. Van militairen wordt verwacht dat ze roomser zijn dan de paus. Maar die verwachting is irreëel, want: De samenleving wil aan de ene kant militairen als koorknaapjes, maar tegelijkertijd ook lui die de hete kastanjes uit het vuur halen. Aan koorknaapjes heb je nou eenmaal niks als het spannend wordt. Dus die verwachtingen matchen niet. Komt dat tot uiting dan is het de militair zelf die daarop aangekeken wordt, en trekt doorgaans iedereen zijn handen van hem af.

Reinout heeft het te vaak zien gebeuren: Meestal wordt een militair die over de schreef is gegaan, of daar überhaupt van wordt verdacht, ineens door iedereen losgelaten. In dit soort gevallen is er geen begrip, en geen nuance. Het oordeel is keihard: Jij bent fout, dus je ligt eruit. Soms zelfs voor de feiten goed en wel op tafel liggen. Hoe toegewijd en hoe lang jij je hebt ingezet, of wat de omstandigheden van het geval waren, lijken dan niets meer uit te maken. In dit soort gevallen biedt Reinout Sterk een helpende hand.