Dit brengt ons bij het levensverhaal van Olaf Bausen, oud cliënt van Reinout Sterk. Olaf is een Duitse botenbouwer, die rond 1990 naar Amsterdam kwam om jachten te bouwen. Het bedrijf waar hij werkte ging helaas failliet, ongeveer rond dezelfde tijd dat zijn moeder overleed. Olaf begon vervolgens als zelfstandig ondernemer. Niet lang hierna werden al zijn werktuigen- en materiaal gestolen, waardoor hij in de financiële nood belandde. Dit had als gevolg dat hij geen huisvesting meer kon betalen en uiteindelijk dakloos werd.
Olaf is tijdens zijn dakloosheid een tijd lang blijven werken, maar nadat (ook) zijn documenten waren gestolen, waaronder zijn geboorteakte, kwam hij in een uitzichtloze situatie terecht. Hij probeerde zijn papieren te regelen, maar dat liep stuk omdat zijn geboorte niet te bewijzen was. Zijn mentale gezondheid ging achteruitging en hij raakte verslaafd aan alcohol.
Olaf leefde jarenlang onder de radar, waardoor hij niet in aanmerking kwam voor huisvesting, ziektekostenverzekering of uitkering. Hij bestond formeel ‘niet’. Olaf was een tijdlang behoorlijk alcoholist, en op enig moment kwam hij terecht bij het Koffiehuis. Eerst deed hij daar werkzaamheden achter de bar. Toen bleek dat hij goed met zijn handen was, werd hij ook voor reparaties en andere projecten gevraagd. Stap voor stap pakte hij zijn leven weer op.
Het echte omkeerpunt was toen Olaf, volledig nuchter overigens, zijn duim eraf zaagde. Hij was niet verzekerd en durfde niet naar de dokter. Hierdoor verslechterde zijn medische situatie. Na een aantal dagen is hij door zijn vrienden van het Koffiehuis min of meer gedwongen om toch naar de dokter te gaan. Alhoewel hij geen papieren had is hij wel behandeld. Nazorg bleek echter niet verleend te kunnen worden.
Intussen kwam Reinout Sterk langs bij het Koffiehuis om te vragen of er mensen waren die juridisch hulp konden gebruiken. Zo kwam Olaf in contact met Spuistraat 10 Advocaten. Dit gaf de aanzet om ook zijn ‘juridische’ bestaan op te pakken. De eerste stap hierin was om via de Duitse ambassade zijn identiteitsbewijs te verkrijgen. Met dank aan een slagvaardige en bereidwillige ambassademedewerker ging dit verrassend snel. Toen hij zijn identiteit eenmaal terug had, konden ook de vervolgstappen worden gezet: een bankrekening aanvragen, een zorgverzekering afsluiten en aanspraak maken op een uitkering.
Inmiddels heeft Olaf een woning, is hij ruim een jaar gestopt met alcohol en werkt hij bij het Koffiehuis waar hij verschillende projecten begeleid. Het verhaal van Olaf laat zien hoe gemakkelijk iemand in de problemen kan komen, en hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die zich inzetten voor de meest kwetsbare personen in onze samenleving.