Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Een dag op kantoor is nooit saai of hetzelfde. Elke dag komen er nieuwe mensen met de meest uiteenlopende vragen. Sommige vragen zijn juridisch van aard – andere zijn dat helemaal niet.

Ik begin de dag hoe dan ook met een goede kop koffie. Dan neem ik al mijn zaken door die op de planning staan. Wat moet er gebeuren? Zijn er termijnen van de rechtbank die ik moet halen? Welke afspraken staan er voor vandaag?

Nieuwe cliënten kunnen op allerlei manieren binnenkomen. Bijvoorbeeld via ons inloopspreekuur, via de website of via een doorverwijzing van het juridisch loket. Het begin van een zaak is altijd het intakegesprek. Daar hoor ik de juridische problemen aan. Daarna begint het echte werk. De rechtspositie moet worden bepaald. Dat wil zeggen dat duidelijk moet worden welke problemen in het recht er spelen. Ook moet duidelijk worden hoe de zaak moet worden aangepakt. Volsta ik met een dreigende brief naar de werkgever? Of start ik toch een procedure? Elke zaak is anders en verdient maatwerk. Wat echter altijd leidend is, is het belang van de client. Uiteindelijk doe ik mijn werk voor hem of haar.

 

Wat doe ik precies voor zaken?

In mijn praktijk houd ik me bezig met arbeidsrecht en huurrecht. Dit zijn twee totaal verschillende rechtsgebieden. Er is echter ook een overeenkomst, en dat is dat ze mensen raken in de kern. Het recht op werk en het recht op wonen zijn fundamentele rechten. In het alledaagse leven merk je hoe urgent dat is. Denk bijvoorbeeld aan de Amsterdamse woningcrisis. Er zijn te weinig woningen voor alle woningzoekenden. En in het arbeidsrecht merk je dat er sprake is van een oververhitte arbeidsmarkt. Daarbij willen werknemers soms weg, terwijl de werkgever ze graag wil houden. Dan doet de werkgever er alles aan om af te dwingen dat een werknemer blijft. Beide situaties kunnen ingrijpende gevolgen hebben.

In het huurrecht sta ik bijvoorbeeld mensen bij die overlast veroorzaken, of illegaal in een woning verblijven omdat er voor hen geen geschikte woning beschikbaar is. Ook mensen met een huurachterstand help ik graag. Dit zijn allemaal schrijnende gevallen. Het betekent meestal dat mensen dakloos worden. Als sociaal advocaat probeer ik er alles aan te doen dat te voorkomen. Ik schik waar mogelijk, maar schuw een procedure niet. Recentelijk stond ik een man bij die voor veel overlast zorgde, de man was verstandelijk beperkt en was zich van geen kwaad bewust. Door in gesprek te gaan met de wederpartij heb ik ervoor gezorgd dat de man begeleid kon gaan wonen in plaats van op straat gezet te worden. In een andere zaak ging het over een vrouw die urgentie wilde verkrijgen om te kunnen verhuizen. Ze woonde namelijk in een hele kleine woning, gezamenlijk met vier kinderen. De kinderen sliepen met haar samen op één kamer. Door een procedure te starten is de gevraagde urgentie alsnog verleend. De vrouw heeft nu een woning met meer ruimte voor haar en haar kinderen.

In het arbeidsrecht heb ik niet lang geleden een dakloze man bijgestaan die op staande voet was ontslagen. Ook hier heeft het starten van een procedure geholpen. Onder begeleiding van de rechter hebben de werknemer en werkgever afspraken met elkaar gemaakt. De man is helaas toch zijn baan verloren, maar heeft er in ieder geval een mooie geldsom aan overgehouden.

 

Tot slot

Wat kan ik zeggen: als sociaal advocaat sta je midden in de maatschappij en verleen je iedereen rechtsbijstand ongeacht inkomen of vermogen. Mocht je geen eigen middelen hebben en ook geen rechtsbijstandsverzekering, dan kan Spuistraat 10 Advocaten een toevoeging voor je aanvragen. (Dit betekent dat je een eigen bijdrage betaalt, en de rest van de kosten worden gefinancierd door de overheid.)

 

Mocht je een advocaat nodig hebben, schroom dan niet om contact met mr. Arno Straver of een van zijn collega’s op te nemen.

 

Ben je advocaat met een eigen praktijk en op zoek naar een interessante werkplek met leuke collega’s, neem ook dan gerust contact met ons op. Bij Spuistraat 10 Advocaten hebben we op dit moment nog plek.

 

 

 

 

 

Deel nieuwsbericht via social media: