Je baan op de tocht
Maar erger nog, het kan je baan in de problemen brengen. Stel dat jij in het weekend bij een vechtpartij betrokken raakt. Het kan gebeuren dat de politie jou als verdachte aanmerkt en meeneemt naar het bureau. Als de politie jouw defensiepas ziet, of als je vertelt dat je militair bent, zijn de rapen gaar. Je zal meteen worden overgedragen aan de marechaussee, en je commandant zal worden ingelicht. Vanaf dat moment is er geen weg meer terug.
Wat gebeurt er dan?
Jouw commandant mag nog zo begripvol zijn, maar hij heeft eigenliijk geen keuze. In veel gevallen is hij gedwongen om een Huishoudelijk Onderzoek of een HAC tegen je in te stellen. Dat kan serieuze consequenties voor je loopbaan hebben, of ontslag betekenen. In de tussentijd is het niet onwaarschijnlijk dat je geschorst wordt. Dat betekent dat je maandenlang thuis zit, je uniform niet mag dragen en niet op de kazerne mag komen. Ook kan een behoorlijk deel van je loon ingehouden worden. En ondertussen zit jij thuis te wachten tot je een keer wat hoort over wat je boven het hoofd hangt.
De politie weet toch dat ik militair ben?
Het is een misverstand dat de politie weet dat jij militair bent. Ze hebben geen registratiesysteem of overzicht van wie er allemaal militair is. Zolang jij of iemand anders het niet aan de politie vertelt, en ze jouw defensiepas niet zien, komen ze nergens achter. In dat geval wordt je dus ook niet overgedragen aan de marechaussee.
En dan?
Het is aan te raden om daarna contact op te nemen met een advocaat. Verzeker jezelf ervan dat die gespecialiseerd is in het militair strafrecht! Een dergelijke advocaat kan het best inschatten wat de risico´s zijn en wat de beste course of action is. Zo houd je zelf het initiatief, in plaats van dat je speelbal wordt van allerlei krachtenvelden.