Het voorval

De twee mariniers staan op een gegeven moment in  de (zeer kleine) keuken te ouwehoeren. Dan komt de vervelende vriend van de buurman erbij staan. Die begint op te scheppen over zijn eigen bedrijf en over hoe stoer hij is. Dan vraagt hij de vrienden wat zij in het dagelijks leven doen. Ze antwoorden dat ze bij het korps werkzaam zijn, waarop de pestkop reageert met ‘het korps stelt niks voor’, ‘ik betaal jullie loon van mijn belastinggeld’ en ‘jullie zijn niks’. De mariniers reageren lauwtjes – ze hebben het vaker gehoord. Dan wordt de ruziezoeker persoonlijk en gaat recht voor één van de twee vrienden staan. Met z’n gezicht op centimeters afstand van de ander. Die zegt ‘wat doe je nou, doe eens normaal man’. Hierop ziet de tweede vriend, die op ongeveer een meter afstand in het kleine keukentje staat, dat de ruziezoeker z’n hand tot een vuist maakt en snel naar achteren haalt.

Wat zou ú doen?

 

De vriend die de poging om te slaan ziet gebeuren, aarzelt niet en springt ertussen. Daarbij werkt hij de aanstichter naar de grond. In militaire termen zou je dat de-escaleren kunnen noemen. In het gerollebol op de grond krijgt de marinier een aantal klappen, die er een aantal teruggeeft. Als snel komen mensen uit de woonkamer op het geluid af, en halen de twee uit elkaar. De buurman en zijn vervelende vriend verlaten de woning.

Helaas is het nog niet klaar. De etter staat nog lang op straat te schreeuwen dat hij ‘jullie kankerfamilie gaat afmaken’ en meer van dat soort teksten. Als een van de feestvierders later die nacht naar zijn auto loopt om er iets uit te pakken, krijgt hij een trap in zijn rug van meneer kankerfamilie. Ook slaat de ruziezoeker nog een ruit van de voordeur in.

 

Juridische problemen

Mijn cliënten, de twee mariniers, hebben hier niet veel van gemerkt. Die zijn na het voorval namelijk gezellig binnen gebleven. Maar een paar weken later krijgen ze te horen dat ze verdachte zijn van mishandeling. En dat ze op het bureau moeten komen. Wat blijkt? Meneer de etterbak heeft aangifte gedaan van mishandeling. Hij is op het bureau gekomen met een snee in zijn hoofd. Volgens hem hebben de twee mariniers hem gezamenlijk te pakken genomen en een bierfles op z’n kop geslagen. De vriend van de aanstichter, de buurman, heeft dit verhaal bij de politie ondersteund. Nu zou je denken dat de politie rustig gaat uitzoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd, maar dat is niet het geval. In plaats van alternatieve scenario’s voor de snee in het hoofd te onderzoeken – is het gebeurd tijdens de val naar beneden in het krappe keukentje, waarbij “het slachtoffer” met zijn hoofd tegen de rand van een keukenkastje is gekomen? Is het gebeurd tijdens de kortstondige worsteling op de grond, omdat er allemaal gebroken glas in de keuken lag? Is het later op de avond gebeurd, omdat meneer de ruziezoeker nog problemen met andere mensen op straat heeft gezocht? – in plaats van te kijken of er andere mogelijkheden zijn, is de politie blindelings afgegaan op het verhaal van de etterbak en de buurman.


Professionele hulp

Gelukkig hebben de twee mariniers op tijd professionele hulp ingeschakeld, en heb ik kunnen aantonen dat er allerlei fouten in het politieonderzoek zitten. Waarschijnlijk is daardoor de schade in een vroeg stadium van het proces zo veel mogelijk beperkt. We wachten op dit moment nog op de uitslag, maar ik heb er alle vertrouwen in dat wij de zaak zodanig in het juiste daglicht hebben kunnen stellen dat de mariniers gevrijwaard zullen worden van de aanklacht. En mocht dat niet zo zijn, dan gaan we met het volste vertrouwen de rechtszaak tegemoet.

Deel nieuwsbericht via social media: